Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani

Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani
Publicat: 22/07/2014, 18:29
Actualizat: 02/02/2019, 08:33

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București (TB) care a dispus arestare lui Șerbănescu a ținut cont, în luarea decizei, de faptul că Șerbănescu, în calitate de cadru didactic, având titlul de conferențiar universitar doctor și prodecan al unei unități universitare de stat care are un anumit prestigiu, se bucură de o anumită poziție socială.

Pe de altă parte, în motivare se subliniază că pericolul social în acest caz este dat de avantajul creat studenților care promovează examenul de licență după ce au dat mită.

„Pericolul social rezidă din faptul că se creează un avantaj studenților care promovează examenul de licență în acest sens (contra unor sume de bani – n.r.) față de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpărarea influenței să beneficieze de rezultatele promovării examenului, în sensul dobândirii unor avantaje profesionale, cum ar fi angajarea în diverse instituții, așa cum de altfel a și declarat inculpatul arătând că cei ‘ajutați’ de el erau avuți în vedere de societățile de asigurări cu care acesta colabora, în detrimentul celor care își obțineau diplomele în mod cinstit, urmând să aplice fiecare, fără sprijin pentru ocuparea unui loc de muncă în domenii ce aveau legătură cu materia pentru care susțineau examenul de licență, dar și din faptul ca în conștiința opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanții statului să vegheze la buna desfășurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia niciun fel de măsură și care nu sunt trase la răspundere penală așa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate și cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente, și nu să le creeze”, subliniază, instanța în motivarea deciziei.

Tot în motivare, judecătorul arată că modul de operare al lui Șerbănescu denotă „specializare și o abilitate sporită” de a folosi metode care să îngreuneze identificarea și tragerea la răspundere penală, fiind în relaționare cu alte cadre didactice.

„Acordarea unor lucrări de licență gata elaborate cu asigurarea unei note corespunzătoare de trecere a examenului de licență are efecte în ceea ce privește acordarea diplomelor de licență și implicit a statutului de absolvent al unor studii superioare economice al unei instituții de stat de prestigiu astfel încât considerăm și din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive față de inculpat”, se mai menționează în motivarea instanței TB.

În 19 iulie, prodecanul Facultății de Finanțe-Bănci din ASE București a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că ar fi primit de la studenți între 400 de lei și 400 de euro în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate și al unor note de promovare.

Măsura dispusă Tribunalul Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Potrivit Parchetului instanței supreme, Iuliu Cosmin Șerbănescu este urmărit penal pentru șase infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență.

Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări, a cerut și primit de la studenți sume între între 400 de lei și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate, în formă digitală, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Șerbănescu le-ar fi garantat studenților că el, în calitate și de membru al comisiei de licență, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență.

De asemenea, prodecanul „a acceptat să-și traficheze influența, în schimbul banilor primiți, prin intervenții la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licență și membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an și a celor de licență”.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 18 iulie, trei percheziții în București, la locuința Iuliu Cosmin Șerbănescu, la biroul acestuia din cadrul facultății și la sediul ASE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini șocante cu un prizonier ucrainean după doi ani de captivitate în Rusia. „Evocă cele...
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
S-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 46 de ani. Ce a...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Doi tineri din Călărași, stropiți cu acid sulfuric în toiul nopții! Victimele au fost transportate...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Se poate anula amenda rutieră dacă nu semnezi procesul verbal? Ce informații sunt obligatorii?
Primele reacţii internaţionale după alegerile din India.SUA şi Japonia vor să continue parteneriatul
STUPOARE! În China, nu mai folosesc combustibil, nici baterii, ci merg cu...
Vor primi BANI garantat de la stat. Au timp 5 ANI să solicite ajutorul: Obligăm...
SUA i-au arătat lui Putin ce poate păți. O rachetă hipersonică, ar ajunge în Rusia...
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Detalii cutremurătoare în cazul fotbalistului de 19 ani care s-a înecat în râul Olt: "Putea...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
David Cameron: „Sistemul politic și economia sunt distruse. La fel și societatea. Acesta este motivul...
×